SOL DİREKT VURUŞ TEKNİĞİ
Karşı tarafın yaptığı atakları engelleme ve aynı şekilde bizi karşı tarafa atak yapmaya hazırlayan, ayrıca Distans mesafesini devamlı olarak kontrol etmemize olanak veren, çok yönlü bir yumruktur.
Sol direkt, bir boksörün en çok kullandığı yumruk tipidir genelde atakları engellemek yada atak hazırlayıcı bir ön yumruktur.İyi çalışıldığı takdirde, sol direkt çok etkili bir yumruk olabilir.
İlk olarak, boksörün sol ayağının tabanına basmadan parmak ucundan ayağını çevirmesi gerekir. Bu ayak çevirme hareketi sırasında, beli serbest bırakır ve beli ayağın dönme yönüne doğru döndürürüz.
Burada sağ ayağımızın tabanı yerde olmalıdır. Bu vuruşta bacaklarımızı kasmamalıyız. Aynı gard pozisyonunda olduğu gibi, ağırlık merkezimizi iyi ayarlamalı ve hafif esnek olmalıyız.
Sol direkt vuruş tekniğinde, omuzun önemi çok büyüktür ve ayağımızdan aldığımız çevirmedeki kuvvetin belden geçerek omuz üzerinden omuz gücüyle vuruşa çevrilmesinde büyük rol oynar. Aslında bütün güç zeminden gelir ve dalga dalga, ilk olarak sol ayağımızın çevrilmesi, sonrasında belin döndürülmesiyle omuza aktarılır ve en sonunda güç omuzdan kola ve oradan yumruğa geçer.
Gard pozisyonunda olduğu gibi, sağ kol çenede olmalıdır. Sol kolu ileri doğru uzatırız ve sol kol dirsekten gergin olmalıdır. En başta, ayakla başlayıp (ayağın ucu parmak kısmı ile), bel ile devam eden ve en son omuza kadar gelen dönme hareketine sol kolumuzu da eklemiş oluyoruz. Ayrıca yumruk gittiği gibi aynı hızla geri gelmelidir.
Bu çalışmaların amacı ayağımızdan çevirme ile aldığımız gücü omuz kol ile birlikte karşıya aktarmadır.
Sol direkt vuruşunu yaparken ilk haret ayaktan başlar ve ardından bel omuz kol ve yumruğumuz gelir ve yumruğumuzu ileri doğru vuruyoruz.Yerden aldığımız kuvveti vücudumuzu bir iletken olarak kullanarak karşı tarafa doğru aktarıyoruz.
Çene her zaman aşağıya bakmalıdır ve sağ el çenede olmalıdır. Sol omuz başı kaldırılmalı ve çenemize mümkün olduğunca temas etmelidir.
Bu vuruşu çalışırken, mutlaka Gard pozisyonumuz devamlı kontrol etmeliyiz. Sol direkt genelde uzak mesafe vuruşudur ve rakibe yaklaşmak için de kullanılabilir.
SAĞ DİREKT VURUŞ TEKNİĞİ
Bu vuruşta, boksörün ilk olarak sağ ayağının tabanına basmadan parmak ucundan ayağını çevirmesi gerekir. Bu ayak çevirme hareketi sırasında, sol direkt vuruşta olduğu gibi, beli serbest bırakıyoruz ve belin ayağın dönme yönüne doğru döndürüyoruz.
Burada sol ayağımızın tabanı yerde olmalıdır. Bu vuruşta bacaklarımızı kasmamalıyız. Aynı gard pozisyonunda olduğu gibi, ağırlık merkezimizi iyi ayarlamalı ve hafif esnek olmalıyız.
Sağ direkt vuruş tekniğinde, sağ ayağımızdan aldığımız çevirmedeki kuvvetin belden geçerek omuz üzerinden omuz gücüyle vuruşa çeviriz.
Sağ kolu ileri doğru uzatırız ve sağ kol dirsekten gergin olmalıdır. Sol kolumuz yumruk şeklinde sol çenemizde olmalı ve sağ omuzda sağ çenemizi korumalıdır.
En başta, ayakla başlayıp (ayağın ucu parmak kısmı ile), bel ile devam eden ve en son omuza kadar gelen dönme hareketine sağ kolumuzu ekleyerek, bu vuruşu tamamlarız.
Sağ kolumuz kırık veya yarım kalmamalıdır. Eğer soldan güç aktarılırsa, buradan gelen güç ile, sağ ayak ve kalçamız daha etkili döner.
ADIMLI SOL DİREKT - ADIMLI SAĞ DİREKT VURUŞ
Adımlı vuruşlarda güç aktarımı yapılmaz. Atılan adım sayesinde zeminden güç alınır.
Adımlı Sol Direkt,
Gard pozisyonundayken, sol ayağımızla 5-10cm arası bir adım atıyoruz. Bu adımı atarken, sol kolumuzla, aynı normal direkt atarken yaptığımız gibi sol kolumuzu uzatarak vuruşumuzu yapıyoruz. Burada sol ayağımız döndürülmez.Vuruşumuzu tamamladıktan sonra, yumruk aynı hızla geri çekilirken, sol ayağımızla attığımız adım kadar sağ ayağımızı ileriye doğru süreriz. Sağ kol çenede olmalı, ve çenemiz aşağıya doğru bakmalıdır.Yumruğumuzun tarak kısmı ile vuruş yapılır.
Adımlı Sağ Direkt,
Gard pozisyonundayken, sol ayağımızla 5-10cm arası bir adım atıyoruz. Sağ ayağımızla adım atarken vuruşumuzu yaparız.Yumruk aynı hızla geri çekilirken, sol kol çenede olmalı, ve çenemiz aşağıya doğru bakmalıdır.
GÜÇ AKTARIMI
Soldan sağa güç aktarmak için,
Boksör, sol ayağının tabanına basmadan parmak ucundan ayağını çevirir. Bu ayak çevirme hareketi sırasında, beli serbest bırakıyoruz ve belin ayağın dönme yönüne doğru döndürüyoruz. Burada sağ ayağımızın tabanı yerde olmalıdır. Bu vuruşta bacaklarımızı kasmamalıyız. Aynı gard pozisyonunda olduğu gibi, ağırlık merkezimizi iyi ayarlamalıyız. Ayağımızdan aldığımız çevirmedeki kuvvetle bel ayağın dönüş yönüne döndürülür. Aslında bütün güç zeminden gelir ve dalga dalga, ilk olarak sol ayağımızın çevrilmesi, sonrasında belin döndürülmesiyle omuza aktarılır.
Sağdan sola güç aktarmak için,
Boksör, sağ ayağının tabanına basmadan parmak ucundan ayağını çevirir. Bu ayak çevirme hareketi sırasında, beli ayağın dönme yönüne doğru döndürüyoruz. Burada sol ayağımızın tabanı yerde olmalıdır. Bacaklarımız esnek olmalıdır. Ayağımızdan aldığımız çevirmedeki kuvvetle bel ayağın dönüş yönüne döndürülür.
Vuruşlarda güç her zaman koldan değil, zeminden gelir. Bu dalga şeklinde ayaktan bele, belden omuzlara, omuzlardan kollara ve buradan da rakibe doğru yumruk şeklinde aktarılır. Tabii ki vuruşlar güç aktarımsız da yapılabilir. Güç aktarımı, daha etkili ve daha sert vuruşlar yapmak için çok faydalıdır. Ayrıca kombine yumruklar, ilk başta güç aktarımı ile başlarsa çok daha etkili olur.
Kroşe yumruk, Sağ Kroşe ve Sol Kroşe olmak üzere ikiye ayrılır.Düz gard olan boksörler, genellikle sol direktlerle rakiplerini yoklayıp, kroşe yumruk için uygun zemin ararlar.
Sol Kroşe atarken, sağ el mutlaka çenede olmalıdır. Sol el yumruk halindir. Sol kol dirsekten kırık bir şekilde, yaklaşık 90 derece ve üstünde bir açıyla vuruş yapılır.Vuruş sırasında Dirsek-omuz aynı hizada olup, yumruğumuzun tarak kısmıyla vuruşumuzu tamamlıyoruz.Yumruğumuzun avuç içi aşağıya da bakabilir, yüzümüze dönük de olabilir.Öğrenci ilk başlarda, yumruğunun avuç içi kısmı aşağıya bakacak şekilde bu vuruşu öğrenirse, tekniğini daha iyi oturtabilir ve ileride isterse diğer yumruk şekline çok kolay geçiş yapabilir. Sol Kroşe vuruşunda, sağ ayağımızı yere sağlam basmalıyız. Ayak dönüşünü sol ayağımızla yapıyoruz ve direkt vuruşta olduğu gibi sol ayak parmak ucundadır.Güç zeminden gelir ve sol ayağımız parmak ucunda dönüşü tamamladığında, yaklaşık 90 derece kadar sağ tarafa dönmüş olur. Buradan gelen güç ile bel döndürür ve kroşe vurulur.
Sağ Kroşe teknik olarak, sol kroşe ile aynıdır ve oradaki adımlar sırayla takip edilerek sağ kroşe vuruşunu yaparız.(bu sefer sol el çenede ve sol ayak yere sağlam basacak ve dönüşü sağ ayağımızla yapacağız.)
Kroşe yumruk, şakaklardan başlayıp, bel bölgesinin yan bölümlerinin bittiği yere kadar vurulabilen çok etkili yumruktur.Özellikle çeneye vurulduğunda rakibi nakavt edebileceği gibi, karaciğer bölgesine vurulursa da son derece etkili olabilir. Kroşe atarken seri karar vermek ve attıktan sonra seri toparlanmak çok önemlidir.
Bir boks maçında vuruş olarak en çok kullanılan yumruk direkt yumruklardır. Birçok seyirci, bir boks müsabakasında en azından üç çeşit yumruğu iyi bilir. Direkt, aparkat ve kroşeler. Maç boyunca, rakibi yoklama ve yormak için sayısız direkt yumruk. atılır Asıl indirici darbe aparkat ve kroşededir. Bu güne kadar gerçekleşen nakavtların çok büyük bir kısmında son yumruk kroşelerdir. Bu yüzden kroşeler boksun en etkili yumrukları olarak kabul edilir.
Kroşe vurabilmek için rakibi yoklamak ve yakın olmak gerekir. Ancak kötü zamanlamayla atılan bir kroşeden kurtulan rakip, yapabileceği kontra vuruşla maçı kazanabilir. Bu yüzden kroşe zamanı iyi hesaplanmalı ve vururken rakibin kontrası da ihtimal olarak sürekli düşünülmelidir.
Aşağıdan yukarıya doğru istikamette, çeneye ve karaciğere vurulan yumruktur. Nadir olarak karaciğere de vurulabilir. Fakat genellikle çene hedef alındığı için, aparkat için çenenin altına vurulan yumruk demek çok doğrudur. Çok etkili bir yumruktur. Fırsatını yakalamak zordur. Rakibin açık vermesi beklenir ve uygun bir anda seri bir şekilde kullanılır.
Sol Aparkat atarken, sol ayağımız parmak ucunda sağa doğru dönüş yapar. Sağ el yumruk şeklinde, çeneyle temas halindedir. Sol yumruğumuzun avuç içi kısmı, yüzümüze dönüktür ve kol, dirsekten kırıktır. Burada kolun açısı, rakibimizle olan yumruk mesafesine(distans'a) ayarlanır. Aparkat vuruşu, kısa bir açıylada atılabilir, uzun bir açıyla da atılabilir. Etkili bir aparkat, sadece gücü koldan alarak değil; omuz, karın yani vücudun tüm bölümlerinden alarak atılmalıdır.Yumruk, vücutla beraber bir ivmeyle gelmelidir.Kısa açılı aparkatlarda vücut normal bir dönüş yaparken, uzun açılı aparkatlarda, vücudumuz tam dönmeli ve göğsümüz tam sağ tarafı göstermelidir. Aparkatı vururken yapılması gereken; bilek yere paralel ancak hafif bükük olmalı ve parmaklar vücuda dönük bir şekilde hedefe vurulmalıdır. Asla eli aşağı indirip vuruş yapılmamalıdır.
Sağ Aparkat teknik olarak, sol aparkat ile aynıdır ve oradaki adımlar sırayla takip edilerek sağ aparkat vuruşunu yaparız.
Çalışma yaparken attığımız aparkat yumruklar, omuzu geçmemelidir.Müsabaka sırasında rakibimize bu hareketi uyguladıktan sonra eğer müsaitse, arkasından kroşe veya direkt yumrukla bağlanıp, etkili bir kombine vuruş yapılmış olur. Bu şekilde rakibin daha çabuk dengesi bozulur.