ANKARA BOKS Logo

Boksta Yanlış Bilinenler

Boksta Yanlış Bilinenler | Ankara Boks

Boksta Yanlış Bilinenler

Bir çok spor dalında olduğu gibi, boksta da yanlış bilinen şeyler mevcuttur. Bu yanlışlar hem sağlığımızı, hem vücudumuzu, hem de sporumuzu etkiler.

Yanlış: Boksa başlamadan önce sadece ısınma önemli değildir veya bölgesel ısınma yeterlidir.
Doğru: Yeterli düzeyde ve sürede ısınma yaparak, gerek aerobik enerji ve anerobik enerji oluşumu saplanır. Bu sayede hücrenin enerji ihtiyacı için gerekli olan ısı ve oksijen üretilir. Özellikle kısa ve yüksek yoğunlukta ısınma egsersizler ile vücut boks için hazır hale gelir. Ayrınca ısınma sayesinde diğer sporlarda da olduğu gibi sakatlanma riski en aza indirilir.

Yanlış: Boks yaparken dinlenme sürelerinde ve sonrasında soğuk su içilmemelidir.
Doğru: Sporcunun içeceği suyun sıcaklık derecesi sürekli tartışılan bir konudur. Bu konuda bilinenler yanlış bilgilerle doludur. Bu yanlış bilgilerin başında egzersiz sırasında soğuk su içilmemesi fikri en çok bilinendir. Egzersiz sonrasında artan vücut sıcaklığının dengelenmesi (termo-regülasyon ) için özellikle soğuk su içimi daha yararlıdır. Beslenme uzmanlarına göre suyun sıcaklığının 5 ila 10 derece olmasını sıcak suya göre daha faydalıdır.

Yanlış: Boksu videolardan izleyerek öğrenebilirim.
Doğru: Boks o kadar popüler bir spor oldu ki, internetin saatelerimizi aldığı bu günlerde, herkes youtube gibi medyalardan izlediği boks dersleri ile bokstaki hareketlere benzer hareketleri tekrar ve tekrar yapmaya çalışır. Benzer hareketler diyoruz çünkü bokstaki teknikleri yapmak için doğru bir eğitim gereklidir. En büyük sorun bu yanlış hareketlerin çok tekrar edilerek bir kalıba oturtulmasıdır. Sonrasında gerçek bir boks eğitiminde ise ilk önce bu yanlışların düzeltilmesi gerekmektedir.

Yanlış: Kas definasyonu çok tekrarlı çalışmalarla sağlanır.
Doğru: Kas definasyonunun oluşmasını sağlayan tekrar sayısı değil, deri altında bulunan yağ oranının düşük olmasıdır. Bu da yüksek sayıda tekrar sayısın ile değil gün içindeki harcanan kalori miktarı, sağlıklı beslenme ve uygun diyetle doğru orantılıdır.

Yanlış: Kardiyo egzersizinde ilk 15 dakikadan itibaren vücut yağ yakmaya başlar.
Doğru: Vücut kardiyo egzersizi yapmaya başladığı andan itibaren hem karbonhidrat kullanır hem de yağ yakar. Tüketim genel olarak ilk dakikalarda karbonhidrat ağırlıklıdır, süre uzadıkça yağ yakımı başlar. Yağ yakım süresi ve miktari kişinin vücut özelliklere göre değişir. Kişinin yağ yakımı için vücut özellikleri başlıca yaş, cinsiyet, yağ oranı, kas oranı, antrenman geçmişi ve vücut tipi gibi özelliklere bağlıdır.

Yanlış: Daha fazla protein alırsam daha fazla kasım olur.
Doğru: Her ne yerseniz yiyin, ihtiyacınız olandan fazla besin tüketirseniz, yağlanırsınız. Kas kütlesinin artması ve doğal olarak büyümesi, antrenman, yemek ve dinlenme (rejenerasyon) ile mümkündür. Eğer kaslarınızda yeteri kadar baskı/stres yoksa kaslarınız büyümez. Beslenme programınıza göre fazla protein alımı kendi kendine kaslarınızın gelişimini sağlamaz. Antremandan sonra, protein ağırlıklı beslenmek daha iyi sonuç almanıza yarayacaktır, ancak yeteri kadar spor yapmıyorsanız, istediğiniz sonuç elde etmeniz mümkün olmayacaktır.

Yanlış: Yüksek BMI (vücut kitle endeksi) değeri, kilo verme gerekliliğinin göstergesidir.
Doğru: Vücut kitle indeksi (BMI), vücudun sahip olduğu yağ ve kas kütlesinden bağımsız olarak, boyu ve kiloyu hesaplarak, belli sınırlar içinde hangi vücut tipinde olduğunuzu gösteren sayısal bir değerdir. Çoğu vücut geliştiricinin BMI değeri yüksektir ve bu değerin yüksek olması obez olarak kabul edilmesi gerektiğini söyler ama gerçekler farklıdır.

Yanlış: Ne olursa olsun, iş tartıda biter. Her zaman kilo kaybı iyidir.
Doğru: Sağlıksız bir diyet programı ya da dengesiz beslenmeden kaynaklanan kilo kaybı, kalbin zorlanmasına ve metabolizmanın bozulmasına yol açabilir. Ayrıca yüksek kilo kaybı sonucu yeme bozuklukları meydana gelir. Örneğin anında ya da sürekli kusma ile kilo kaybı sağlanabilir. Bunun yerine dengeli beslenme ve spor çok daha iyi ve sağlıklıdır.

Yanlış: Her gün 100 mekik çekersem karındaki yağlarım erir.
Doğru: Her gün mekik çekerek, bölgesel kas gelişimi mümkündür ama karın bölgesindeki yağlardan kurtulmak pek mümkün değildir. Vücuttaki yağ oranınızı azaltmak için, yağ nerede depolanmış olursa olsun genel bir çalışma, kardiyo antrenman ve özel bir diyet şarttır. Güzel karın kaslarına sahip olmak düzenli ve sağlıklı bir beslenme ile mümkündür.

Sosyal Medya'da Paylaş
Lütfen alanları kontrol edin!
İletişim Talebiniz İletildi!