ANKARA BOKS Logo

Nakavt İçin Doğru Teknikler

Nakavt İçin Doğru Teknikler | Ankara Boks

Nakavt İçin Doğru Teknikler

Bir boks karşılaşmasında, rakibi yok etmek için atılan doğru adımlar ile sonuç Nakavt!

Duşur nasıl olmalı, vuruş için gereken güç nasıl üretilir, en doğru an nasıl ve en önemlisi doğru teknikler nasıl bulunur. Doğru teknik, zamanlama ve strateji ile mümkün!
Nakavt bir bilim! Nakavt etmek için doğru teknikleri ve zamanlamayı kendimiz oluşturmak zorundayız. Tabi ki şansın da etkisi var ama önemli olan nakavt için gerekli olan şartların hazırlanmasıdır. Bu sayede tek vuruş ile karşılaşma biter!

Nakavt İçin Gerekli Güç Nasıl Üretilir?

Nakavt için ilk adım güç üretmektir. En çok kullanılan teknik kroşedir. Direk vuruşlar da işe yarar fakat başı yeterince döndürmek için istenilen kadar güçü üretemezler. Vücudun üst kısımlarında doğru bir zamanlama ile direkt vuruşlar etkili olabilir ama bu vuruşlar kroşe ve diğer hızlı vuruşlar için savunmasız bırakabilir. Nakavt için vücudun duruşundan, teknik ve zamanlamaya kadar bir çok şey etkilidir.

1. Her iki ayağı da yere dik pozisyona getirin

Boksta genel duruş pozisyonunda, ağırlık genel olarak %60 ön ayakta ve %40 arka ayakta olur. Genel olarak hizalı bir poziston ve iyi bir güç dağılımı için bu pozisyon en çok tercih edilendir.
Doğru nakavt pozisyonunda, ön ayak yaklaşık 15 derece açı ile yere basacak şekilde, arka ayak yaklaşık 45 derece ve sırt ise yaklaşık 45 derece havaya kalkacak şekilde ve her iki el de rahat bırakılmış ve çeneyi kaplayacak kadar yukarı kaldırılmalıdır. Omuzlar rahat , dirsekler ve avuç içi vücudunuza bakacak şekilde olmalıdır.

2. Maksimum güç için ayaklarınızı, kalçanızı ve gövdenizi döndürün

- Sağ kroşe atıyorsanız, ön ayağınızı düz tutun ve arka ayağınızı 45 derece döndürün. Arka ayağınız dönmeye başladıkça, gövdeniz ve kalçalarınız yavaş yavaş dönmeye başlayacaktır. Vücut ağırlığınızın yerden sağ ayak ile güç aldığından emin olun.
- Sol kroşe atıyorsanız, sağ ayağınız sol ayağınızı döndürürken, sağ topuk da zemine oturacaktır. Ön ayak dönmeye başladıkça, kalçalarınız ve gövdeniz de sağa doğru dönmeye başlayacaktır.

Her iki vuruşta da gövdenizin fazla sallanmadığına dikkat edin. Eğer gerektiğinden fazla sallanıyorsa, dengenizi kaybetmenize ve savunmasız kalmanıza neden olabilir.

3. Dirseğinizi uzatın veya içe bükün

- Sağ kroşe atıyorsanız, yumruğunuzu ileri doğru iterken sağ dirseği kaldırın ve uzatın. Bu süreçte dirseğin önce ileri gittiğini sonra da kıvrıldığını düşünmek yardımcı olur.
- Sol kroşe atıyorsanız, dirsek ile eldiven bir bütün gibi sol dirseği vücudunuz boyunca kaldırın ve kıvırarak ileri doğru itin. Bu sayede vücudunuz hareket boyunca yeterli dönüşü elde ederken fazla salınımdan da kurtulur.

4. Doğru nefes ve yumruk sıkma

Tüm vücudumuz, özellikle ellerimiz yumruktan önce gevşer. Yumruk atıldığı anda basınçlı bir hava yani hızlı nefes verme sesi çıkar. Nefes, vuruş yaparken en önemli faktörleden biridir. Doğru bir nefes ile vücut sıkılaşma için yeterli gücü üretir.

5. Zamanlama

Gerek vuruş anında gerekse geri kalan zamanlarda bir çok şeye dikkat edilmesi gerektiği gibi zamanlamaya da çok dikkat etmek gerekir. Bazen %50 güçünüz ile vurduğununuz bir yumruk, %100 gücünüzle vurduğunuz bir yumruktan daha etkili olabilir. Bunun sebebi zamanlamadır. Doğru bir anda attığınız güçlü bir yumrukla nakavt mümkündür.

Sosyal Medya'da Paylaş
Lütfen alanları kontrol edin!
İletişim Talebiniz İletildi!